Nuffnang Ads

Wednesday, May 15, 2013

What To Eat In Korea

Disclaimer:

I do not write this entry. This post was copied from here. By the way, we went to Korea together so I guess it won't be a problem keke. Full credit to the owner! Thanks^^

Korea Trip : Food
Ini adalah entry bergambar bertemakan makanan, sekian timekasih. ^^

Manjoo - 1st snack kat sana yang mesti cuba. Tepung bakar la lebih kurang [sukati jeh penjelasan sendirik hahaha] berintikan kastad. Syedap~! 3000won 12 bijik.


Hello Kitty Coffee House - sangat recommended. Sangat comel & sedap. Waffle dia pon sedap, tebal tapi rangup. Cafe Latte 4200 won, waffle dah lupa rege.


2nd day - mackerel grilled [btw ikannya blom sampai masa neh wahahaha]. Bagaimanapon gambar di atas hanya memperihalkan side dish yang sedap dan yummy~ Oh ye, air teh panas yang tak bape ada rasa ada disediakan. Area Insadong [kot.] 6000 atau 7000 won. Beta lupa mianhae.


Salah satu cafe latte yang diminum. Coffee Cojjee adalah JaeJoong JYJ's punya kedai. Sedap, tapi agak mahal. Bagaimanapon dah lupa harga tersebut, sekian. Oh ya, sesat-sesat untuk jumpa coffee house yang satu neh.


Shrimp beger kat Myeong-dong. Beberapa saja rasanya, tapi friesnya yang mana takde dalam gambar adalah agak sedap, lain dari fries biasa. 5000 won bersama fries & air berkarbonat. Ada jugak squid beger bagaimanapon tak sempat nak bedal member in crime punya sebab terlalu asyik makan dan bersembang.


Perhatian, ini hanya side dishes yang boleh direfill sampai ahjumma annoying asik mintak refill wheeee~
Ya, ikan goreng celup tepung tersebut bukanla main dish, itu adalah side dish. Sekian.
Dan oh ya, daun salad tak salad tuh adalah paling sedap. Nampak macam daun biasa taruk sos apakah tapi rasa ala-ala kerabu. Betul. Tak tipu langsung. Sangat sedap. Mnitak refill lebih tiga kali. Sekian.


Ini ialah main dish. Tofu sup aka sundubu jjigae. Haram tak suka tofu tapi bedal jugak. Erk, masalah di sini ialah, yang sedap tuh tak dapat dipastikan apakah main dish, atau side dishnya.


Coffee. Sekali lagi, sedap. Terutama bila HOT cafe latte diminum sambil berjalan-jalan dalam suhu 3-4 darjah celcius. Nyaman~


Nami Island - 5000 won. Nasik goncang. Nasik dalam bekas besi yang panas, dan dibekalkan bersama sepasang glove comel kaler oren celoreng tahan panas. Bekas besi yang mengandungi nasik putih, kimchi & telur digoncang digelek-gelek selama seminit, lalu dibuka dan di atas adalah hasilnya. 
Kesimpulan, sedap.


Masih Nami Island - snack. Pau inti kacang merah panas-panas. 1000won.


Rupa steam bun red bean. Sila sebut dengan betul, penat aku berlatih menyebut dengan tepat tanpa kesalahan tatabahasa dalam satu nafas. Jugak, sedap.


Snack lagi. Namdaemon. Jugak inti kacang merah. 1000 won. Sangat sedap.


Street snack jugak - Namdaemon. 1000 won. Inti brown sugar & cinnamon. Ada ala-ala pritzel Aunt Anne rasa dia.


Dinner. Sambal sotong dengan rasa yang sedap - sotong tersebut dibakar rasanya & Ikan bakar bersaiz besar serta sundubu jjigae. Sedap & murah - 19000 won.
Menu yang semata dalam hangul, tapi jangan risau kerana anda boleh berbahasa Inggeris dengan staffnya.
"You can speak English to me." kata salah sorang mamat waiter yang tinggi & muka tak berapa nak Korea pada kitorang yang termangu-mangu merenung menu di dinding.


Last dinner - kerana berada di area Itaewon pada malam terakhir maka terpaksa dinner kebab. Itaewon ada banyak restoren halal malangnya kebanyakan adalah makanan timur tengah yang tak berapa nak kena di tekak. Tapi hadap saja. Itu adalah kebab ayam bersama nasik. Sangat mengenyangkan.


Tamat entry bergambar bertemakan makanan. 


P/S: Saya sangat rindu street iced cafe latte di Namdaemon yang sangat sedappppp dan berharga 2500 won.

p/s If you need direction/ address to go to these places mention above, leave a comment. I will try to help. Thank you


Where To Stay in Seoul? >> Korea Central Backpackers
Where To Go Around Seoul? >> Sightseeing Around Seoul
Which Restaurant To Go For Lunch/ Dinner? >> Famous & Cheap Sundubu Jjigae at JBSD Seohyun, Seongnam
Hello Kitty Cafe >> Cute Latte Art & fresh waffle
Will fly to Korea soon? Have you make a checklist? Recheck your list here

7 comments:

sabby zain said...

salam sis, camne nak g kedai yg dinner time tu? ikan bakar yg ad waiter bole cakap english tu eh? thanx.. owh ya, my email sabby_zain@yahoo.com thanx =)

Anonymous said...

Akum ...
Sama juge soalan..dimana n bgmn nk ke ikan bakar tu? N nasi goncang tu kat kedai mane di nami island? Ke memang obvious? Emel whitehawk714@yahoo.com...
Khamsahamida ;)

Unknown said...

salam. hi there, im mim and im going to korea this weekend, where can i find the restaurant with waiter yg boleh cakap english tu? and kat nami tu, mana eh resto yg u makan nasi shake2 tuh~ please reply ye. kalo nak email pon boleh mim_236@yahoo.com

Unknown said...

salam. hi there, im mim and im going to korea this weekend, where can i find the restaurant with waiter yg boleh cakap english tu? and kat nami tu, mana eh resto yg u makan nasi shake2 tuh~ please reply ye. kalo nak email pon boleh mim_236@yahoo.com

Sungrin Shim said...

Sorry for the late reply. If you want to know about the restaurant/shop location, email me at sungrin87@gmail.com. I checked my email frequently. Sorry for any imconvenience

fasham said...

Hai saya nak ke korea bulan 10 ni kalo boleh nak suggestion and nama tempat yang pergi ni nampak menarik ^_^. ni email saya fa_sham87@yahoo.com

Anonymous said...

Assalam...sy nak pg korea Mac ni..entry ni best je..hehe..boleh bg direction n adress untuk tmpat2 ni..emel to -hzal17@gmail.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails